fredag 23. desember 2011

Uganda på tvers

Med juleferie fra arbeidslivet og forpliktelser på jobb, utnytta vi muligheten til oppdage mer av Uganda har å by på, samt besøke kjære venner. Fredag satte vi rumpestumpene våre på bussen oppover til Kampala og deretter direkte på bussen videre til Mbale - en by helt vest ikke langt unna grensa til Kenya. Dette ble da en reise på 15 timer noe som ble svært varmt, klamt, slitsomt og smertefullt for rumpa, men det ble da en desto større glede å ankomme Mbale med Benedicte og Hanna Charlotte ventende på oss. De diska opp med de lekreste toro-retter og herlige sjokoladeboller!



Lørdagen brukte vi til å utforske Mbale city, handle dilldall og se på piratkopifilmer. Samme dag dro vi også en tur innom Namatala-slummen, en av Ugandas største slummer. Til tross for at de menneske vi så har lite å rutte med, ble vi møtt med glade, løpende barn som synes det var utrolig stas med hvite mennesker. Vi bestemte oss for å spise dagens lunsj i slummen, noe som ble et meget velsmakende måltid til 300 ugandiske shillings hver. Dette tilsvarer da omtrentlig 60-70 norske øre..

Årets superkupp: En bærbar radio med lommelykt og innspillingsmuligheter! Denne herligheten ble da Synnes for bare 30 kroner.

Søndag bestemte Hanne seg for å "fall sick", og med tanke på at Benedicte heller ikke var helt frisk, ble søndagen akkurat slik søndger skal være; nemlig med rikelig med tid til å slappe av og chille. Monday morning dro Benedicte, Hanna Charlotte og Synne til CRO, Child Restauration Outreach, hvor jentene jobber. CRO gir rett og slett gatebarn et sted å være, mat, undervisning og masse omsorg - et fantastisk prosjekt! Det er mange tunge skjebner og forferdelige historier, men barna er virkelige helt herlige. Synne fikk til og med være med på resettlement, hvor en gutt som har levd på gata i to år endelig fikk flytte hjem til resten av familien.
(De ansatte på CRO begynte forresten å planlegge julefesten for 1000 pers to dager før den skulle holdes, bare fo å gi dere et lite innblikk i hvor sinnsykt sjelden afrikanere lar seg stresse...)


På onsdag morgen var Hanne såpass i form at vi tok sjansen på en busstur til Kampala. Etter å ha blitt kasta inn på et buss i et sant kaos så vi på hverandre og sa "denna bussen går til Kampala?" - det gjorde den. 4 svette timer seinere var vi framme, gjorde all julehandel unna på en halvtime og møtte Hannes bestevenninne, Aurora som er i Uganda med GUS. Vi fikk overnatte i den fantastiske leiliheta til GUS-teamet, og de herlige jentene diska opp med røkelaks, baconost og toast - digg! Vi merka også at synet av vestlige ting som doring, mikrobølgeovn, toastjern, bevegelig dusjhode, varmt vann i springen på kjøkkenet, vaskemaskin, dyner og julepynt gjorde godt for den norske sjela.

Nyter herlig kveldsmat med GUS-teamet bestående av Aurora, Marte, Kristine, Inger Helene, Marianne.

Torsdag retunerte vi hjem til Kabale. Reisen har vært utrolig koselig og bra på mange måter, men ingenting er som å komme hjem til poteter, ris og våre egne senger.


Hanna og Benedicte er utrolig søte - vi liker dem bedre enn jordbær og fløte (Og det sier sitt)
- Synne og Hanne

2 kommentarer:

  1. Så artig at dere kom dere til Mbale. Var der senest nå i vår, og der er det et "heltrøndersk" skoleprosjekt som heter "Queen of Peace Primary School" - omfatter alle klassetrinn fra førskole til 7. klasse og brønnanlegg. Det ligger ca. 20 min. fra Mbale. Håper dere tar maaaange bilder i Uganda :-)

    SvarSlett
  2. Hei Synne!
    Dette var en annerledes jul. Du opplever jammen mye spennende. Her er all julesnøen borte, men det er kuldegrader i dag så det ser pent ut.
    Vi gleder oss til julefri og Mari og Kristoffer skal være her fram til 3.dag. Så 2.dag blir du den eneste vi mangler til middag, men vi vet at du har det bra med sol og varme.
    Ellers er alt bra. God jul og godt nytt år ønsker vi deg. Juleklem fra tante

    SvarSlett