torsdag 8. mars 2012

Etikk på høyt nivå

Selv om et nytt semester har begynt for lenge siden oppe på skolen, har vi av ulike grunner ikke hatt mulighet til å starte med undervisning "gøy på landet - med Synne og Hanne". Det var derfor stor spenning da vi skulle ha vår første time etter jul forleden dag - etikk og selvtillit. Hverken Synne eller Hanne har noe utdannelse, kunnskap eller forståelse innenfor faget utover det som finnes i allmennkunnskapspakken, men det er likevel disse timene vi synes er morsomt og mest givende, samtidig som de gir oss heftige utfordringer.

Temaet for denne timen var "fordommer", men siden vår Rukiga fortsatt er langt under middels dårlig, måtte kreativiteten nok en gang slå til for å aktivere jentene på en måte som underviste dem uten pratinga vår. Slue som vi er stjal vi derfor en idé fra undervisninga på Hald og hang opp store ark rundt om i rommet med ulike overskrifter. Hver overskrift representerte en gruppe i samfunnet som kvinner, menn, handicappede, prester, hvite mennesker osv. Jentene fikk så i oppgave og gå rundt å skrive det første som falt inn i hodene deres når de leste overskrifta. Utfallet skulle vise seg å bli ganske så annerledes enn om vi skulle stått for påstandene. Her er et utdrag:

"MEN"
- Men love power
- Should not enjoy sex with young girls
- They tend to be special in their families, but tend to drink alcohol only
- Men have testicles and penis

"POLITICIANS"
- They are corrupt
- Should be god fearing

"HOMOSEXUAL"
- It should be discouraged because it spread diseases like AIDS
- It is a sinfull thing because God says that sex is for men and women, not girls to girls and boys to boys
- It should be stopped
- Should be excommunicated from the society

"WHITE PEOPLE"
- Are very beautiful and usually like joking
- They show off
- Love us and love our country Uganda
- Should be smart


Det er når vi leser disse setningene og ordene vi innser hvor forskjellige meninger, verdier, bakgrunn og tanker vi har. Noen ord får oss til å trekke på smilebånda, mens andre gjør mer vondt. Vi er alle jenter i ca. samme aldersgruppe, men med to helt forskjellige liv. Alle jentene har hoppet ut av det vanlige skolesystemet ofte på grunn av mangel på penger. Noen har mistet foreldre eller har foreldre med problemer. Mange har falt litt ut av samfunnet der det er mangel på sosiale institusjoner som kan hjelpe. Selvtillit er også ofte et problem. Dette i stor kontrast til livene våre fra Norge der vi har alt vi kan peke på og får skolegang gratis..

Men det er jo nettopp disse forskjellene som gjør etikktimene så spennende og lærerrike, både for oss og for våre herlige elever.


Etikktimer gir oss masse tilbake - selv om pedagogiske evner er svake
- Synne og Hanne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar