torsdag 3. november 2011

Empowering people

Noe av det mest spennende arbeidet vi gjør her er når vi er ute i fielden. Da setter vi av gårde, ut av byen og inn på de mest øde landeveiene. Langt unna elektrisitet og reint vann finner vi plutselig en gruppe mennesker, som regel mellom 15 og 30 pers, som sitter og venter tålmodig på oss. Noen av gruppene møtes gjerne tidlig på morgenen for å starte med fellessparingen, og tilbringer resten av dagen sammen mens de lager håndarbeide og går igjennom tallene fra tidligere møter. Hvor mye de vil spare er opp til de selv, men gruppa har en minimum- og maksimumsum. For oss nordmenn er de ukentlige sparte summene deres bare småpenger for oss - men hva de kan oppnå med de oppsparte midlene sine er helt utrolig. Så lenge gruppa sparer sammen gir det muligheten til å ta opp lån i «felleskassa», et lån de ikke ville hatt mulighet til å ta opp andre steder. De oppfordres til å bruke lånet til noe bærekraftig, som å kjøpe bedre fôr til geitene slik at de kan produsere selgbar melk, høner som kan legge egg, eller en kniv til å sløye fisk. Slik kan en liten sum med penger gi de den lille starten de trenger for å få hjulene til å spinne.

Disse kurvene er en stor slager ute blant gruppene. De bruker papyrusstilker som råmateriale, og et lite spyd som verktøy. Slik sitter de i time og etter time, og det krever virkelig nøyaktighet om det skal bli fint. Vi prøvde oss, og syntes fort ganske synd på de damene som frivillig hadde lånt bort kurvene sine for at vi skulle få prøve oss. De bestemte seg for å starte på nye kurver som vi kan pusle med hver gang vi er der.

Det vi får oppleve ute på landsbygda er virkelig unike øyeblikk. Vi møter mennesker med et helt annet syn på livet og ofte en livsglede som virkelig inspirerer. De har ikke nødvendigvis mye, men det lille de har er de alltid både takknemmelige og stolte over. Kulturen er til å ta og føle på, og det er utrolig morro når de fyrer igang tromma og hopper og danser til de afrikanske rytmene.

«Fattigdom er ikke et fravær av evner, men av muligheter»


Mikrofinans gir store løft - og se det selv er jammen tøft
- Synne og Hanne

1 kommentar:

  1. Sørenmeg en påminnelse for alle oss som har nok til både smør og flesk på brødskiva. Godt sagt det med fravær av muligheter, og enda bedre at dere faktisk er der og hjelper til å skape noen.
    Liker rimene på slutten av hvert innlegg, kan man abbonere på de?
    Håper dere har det bra. Miss you, Synne!!

    SvarSlett